a parade and a bullhead

Jag såg två riktigt bra filmer i helgen som jag skulle vilja tipsa om.

Paraden är en serbisk film som handlar om drömmen om att få gå i en Pride parad i Belgrad utan att bli misshandlad till döds. Det låter kanske tungt, men detta är en komedi. Karaktärerna är hysteriska och dialogen är riktigt underhållande. Även om titeln och huvudtoryn handlar om diskriminering av homosexuella är detta en film som handlar om intollerans generellt bl.a. mellan de olika folkslagen som innan Ballkankriget utgjorde det forna Jugoslaviens befolkning. Jag skrattade gott och de kängor som delades ut till bl.a. NATO levererades med intelligens. Och jag tror att oavsett vem det är som ser filmen så kommer man att ställa sig frågan “Är det någonsin rätt att förnedra, förtrycka, misshandla eller döda en medmänniska för att man inte kan identifiera sig med denne?”

________________________________________________________________

Bullhead är en film från Belgien som handlar om köttindustrin och den så kallade hormonmaffian, men framförallt om Jacky som i barndomen råkar ut för en olycka som gör honom beroende av diverse hormoner. Jacky är stor som ett hus, precis som Belgian blue kreaturen, är olycklig på grund av sitt handikapp, snäll som en ko, men har ett oberäkneligt temperamnet. Handlingen växlar mellan polisens jakt på ledande personer inom maffian och Jacky som barn och vuxen. Filmen är spännande, dramatisk och vacker. Matthias Schoenaerts som spelar Jacky är en fantastisk skådespelare. Jag både led med och blev rädd för Jacky. En väldigt intressant film om ett ämne som jag aldrig tidigare sett någon film om och ett människoöde som jag aldrig sett gestaltas förr.

Translation
I watched two movies this weekend. The Serbian movie The Parade about a dream of arranging a Pride parade in Belgrad without risking to get killed. Even if the main story is about homophobia the movie reflects about intolernace in general. The characters and the dialog are hilarious.
Bullhead is a movie from Belgium about the meat industry and the hormone maffia in Belgium. But also about Jacky who due to a horrible accident in his childhood is treated with hormones just like the cows his family owns. It’s a beautiful movie about subjects that I haven’t seen treated in any movie before.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Underhållning. Bookmark the permalink.