pappa

Josef frågade mig om sin farfar tillika min far som han inte träffat på länge eftersom han inte bor i Sverige numera och av en massa andra skäl. Han ville ha adjektiv. Josef alltså. Så jag fick tänka efter för det var ju länge sedan jag träffade honom också. Jag försökte hitta något riktigt bra att lyfta fram. Något som skulle ge Josef en positiv känsla. En bra grej han kunde koppla till sin pappas pappa.
Jag: ”Han har mustasch…….fast jag tror att han har rakat av den……tror jag.”
Josef: ”Ehhhhh. OK:”
Jag: ”Ska vi ta en fika.”

Min pappa var en väldigt gammaldags pappa. På gränsen till en parodiversion av en pappa. En sån där som befruktar ägget och ser till att sin avkomma får mat, dryck och tak över huvudet. Att de barn han avlat fram blir schysta individer som tillför något till samhället. En pappa som sitter med sin tidning i vardagsrummet och begär absolut tystnad när alla andra vill titta på TV. Eller som anser att det ska vara välstädat utan att själv behöva dra i dammsugaren eller ens höra dess brummande. Min far var helt enkelt en man med stor mustasch som i sin version av familjeliv var en hövding som skulle beskydda de sina. Punkt. Det andra däremot, mys, ömhet, gemenskap och allt annat som en massa andra pappor ägnar sig åt såg inte jag mycket av.

Och jag led väl inte så mycket av det. Han var ju inte hemsk, men så här i vuxen ålder när man ska berätta något riktigt jäkla bra om sin egen pappa känns det trist att komma med något i stil med ”Han hjälpte mig med matten. eller Det var alltid han som storhandlade.” Och därför, inte bara men delvis, lyssnar jag på samma musik med Josef, fikar med honom, kramar och pussar på honom så ofta jag kan, spelar TV-spel med honom trots att jag måste äta åksjukepiller som gör mig dåsig eftersom jag blir åksjuk av allt. Jag vill vara väldigt mycket mer än ett trist familjeöverhuvud och förhoppningsvis kan Josef ösa med adjektiv om mig för sina barn när han är stor nog att göra det. Nu förutsätter jag att han kommer att få barn, men det får man göra i en sån här text.

/This post is about how my father was a very traditional one meaning that he didn’t spend much time showing his kids how much he loves them or tried to fing fun stuff to do with then and hard I’m working on being everything but that kind och father.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Spalten. Bookmark the permalink.