Social kompetens

”Kunskap är färskvara”, vilket definitivt gäller sedan internet blev ett faktum i vårt samhälle och ”Man blir aldrig fullärd” säger man ibland när man diskuterar kravet på vuxna människors konstanta utveckling. Social kompetens dvs individens förmåga att samspela med andra individer är då inte undantagen.

I hela mitt vuxenliv och framförallt under min arbetsverksamma tid har jag jobbat hårt på min sociala kompetens. Det har gått skapligt måste jag säga. Inte enbart på grund av den sociala kompetensen. Den räcker inte i den bransch jag jobbar i, men ändå. Ibland känner jag mig som Madonna och Lady Gaga ihop. Poppdrottning gånger två. Allts omtyckt och gångbar hos en bred massa. ”Jag sa aldrig att social kometens och ödmjukhet gå hand i hand.”

Hur som. Det är egentligen inte mig själv jag vill diskutera utan hur social kompetens har förändrats de senaste åren. Jag har tänkt på det i några dagar nu, framförallt på grund av den fantastiska appen Instagram. Jag blev kär i den samma ögonblick som min kompis Christian introducerade den för mig. Inte för det faktum att man kan följa andra och ha följare utan för att man få halvtaskiga iPhone-bilder att bli riktigt bra fotografier. Men det andra, alltså följandet är riktigt kul också. ”Vad fasen har Instagram med social kompetens att göra?” tänker ni. Det är ju bara en av flera saker som jag tycker utgör den moderna sociala kompetensen. Det är ju det där med följandet. Folk börjar följa mig och då uppstår flera frågor i mitt huvud direkt ”Måste jag också börja följa dem?” ”Följer de mig för att de vill se mina bilder eller för att de vill att jag ska börja följa dem?” ”Ska jag börja följa dem direkt eller ska jag vänta någon dag för att det inte ska verka konstigt.” Samma sak med gillandet och kommenterandet. Vad gäller? Hur ska man bete sig? På Instagram, Twitter och så Facebook så klart. Helt klart är att det handlar om social kompetens för det är ju på ett sätt en samverkan med andra individer det handlar om, om än elektronisk sådan.

Som med all annan kompetens måste skaffa den genom övning. Övning ger färdighet, så jag fortsätter följa, gilla och kommentera och förhoppningsvis gör jag rätt. Gör jag fel kommer jag väl att få veta det och jag är bra på att lära mig av mina misstag. Så en dag kommer jag att bli Instagram-kompetent.

Har ni tänkt i de banorna över Instagrammandet?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Spalten. Bookmark the permalink.